maanantai 27. tammikuuta 2020

Yläkaaren vaihto

23.1. minulla oli uusi käynti polilla jolloin vaihdettiin uusi kaari ylös. Nyt minulle laitettiin joustava kaari ja jokainen braketti erikseen voimalangalla kiinni, joten tiedossa on varmasti jonkinlaista arkuutta hampaissa. Samalla hiottiin myös purentakiskoa, se oli mennyt hieman epätasapainoon.

Kisko toimi hyvin tammikuun 2 ensimmäistä viikkoa, minulla oli melkein 2 viikon putki ettei ollut migreenikipua. Muutama pieni kipupäivä oli mutta niihin en ottanut edes lääkettä. Kerkesin elätellä toiveita, että migreenit olisivat nyt takanapäin, mutta muutama päivää sitten kivut palasivat. Kasvoni ja niskani sekä takaraivoni on ollut ihan hirvittävän kipeät. Toivottavasti hiominen auttaa tähän asiaan, vaikkakin ei se taida kauaa tasapainossa pysyä kun kaari vaihdettiin.


Kyselin varovaisesti, että mitä hampaissani on vielä tehtävänä ja milloin mahdolllinen leikkaus olisi, niin hammaslääkäri selitti että kulmahampaat ja etuhampaat pitää saada kallistumaan lisää. Kuitenkin, ilmeisesti toukokuussa hampaani olisivat valmiit leikkaukseen. Mutta, koska olen elävä esimerkki siitä, kuinka aina voi tulla mutkia matkaan niin tottakai myös tämä projekti koki ison takapakin.

Vaikka hampaani olisivatkin valmiit, ongelmana on se, ettei paikkakunnallani ole yhtään kirurgia, joka leikkaa yläleukoja. Edellinen kirurgi sanoutui irti ja vaihtoi paikkakuntaa, joten nyt sitten kaikki ei-kiireelliset leikkaukset ovat jäissä. Voi että miten kiva uutinen! Tämä asia oli aika rankkaa kuulla, sillä olen kestänyt hyvin kivut ja migreenit ja muut haasteet, mitä oikomishoito on aiheuttanut, mutta kun kuulin, ettei leikkausajankohdasta ole edes tietoakaan niin se otti aika koville. Tai no, hammaslääkäri arveli että syksyllä ehkä voisi leikata jos lääkäri on löytynyt, mutta se ajankohta on itselleni mahdoton, sillä en voi olla 2-4 viikkoa sairaslomalla syksyllä. Muutenkin, kun olen odottanut niin innolla leikkauspäivää jonka luulin olevan alkukesästä, niin nyt tämä uutinen iski vasten kasvoja.

P.S. Huomaatko, missä asennossa kieleni on? Se on ylhäällä. Olen treenannut päivittäin kielen oikeaa asentoa, ja nyt välillä havahdun siihen, kun se löytyykin oikealta paikaltaan, kitalaesta. Voi kuulostaa pieneltä jutulta, mutta minulle se, että laitan kieleni ns. huomaamattani kitalakea vasten on suuri askel kohti parempaa.

lauantai 11. tammikuuta 2020

Vanhoja hammaskuvia

Selasin vanhoja kuviani ja sattumalta törmäsin muutamiin kuviin, joissa irvistän. En ole näköjään ennen osannut hävetä hampaitani, kun näitä kuvia löytyy aika paljon. :D Tässä on tosin 2014 ja 2016  vuoden kuvat, muilta vuosilta en löytänyt irvistyskuvia, vaikka niitä kyllä saattaa olla vielä jemmassa jossain.

Kun katsoo tuota toukokuun 2014 kuvaa, huomaa että siinäkin avopurenta on ollut jo aika iso. Ensimmäiset selkeät oireet muistan vuodesta 2013 jolloin sain toisen purentakiskoni, jonka kanssa tuli vaan lisää ongelmia, Samoihin aikoihin minulla diagnosoitiin migreeni.
Vieläkin vähän katkerana muistelen, kuinka silloinen hammaslääkärini sanoi, että joillakin korjataan purentaa leikkauksella, mutta hän ei sanallakaan sanonut että minun purentani voisi kuulua tähän kastiin, tai edes että purennassani on mitään korjattavaa. Hän jatkoi itsepintaisesti inttämistä, että paksu kisko on se mitä tarvitsen eikä kuunnellut ollenkaan kun kerroin oireistani. Ja koska hammasrivini olivat suorat, hampaita ei ollut vinksinvonksin suussa, en osannut ajatella että tuo etuhampaiden välissä oleva rako on sellainen minkä saa korjattua. Tai edes, että nimenomaan se on syypää kaikkiin oireisiini. En itse asiassa ollut edes kiinnittänyt huomiota siihen, että "oho etuhampaideni välissä on rako, eihän sen kuuluisi olla."
Olisipa tilanteeni hieman erilainen, jos olisin jo silloin saanut lähetteen hammaspolille. Huoh. No, pääasia että nyt ongelmani on otettu todesta ja se korjataan.

Toukokuu 2014
Onpas hassua, että alemmassa kuvassa hammasvälini näyttää pienemmältä kuin aiemmin otetussa kuvassa! Hmm, ehkä kuvakulma tekee sen? Päivämäärien pitäisi kyllä olla oikein, sillä katsoin kuvistani kuvanottopäivämäärän.


Heinäkuu 2014


Lokakuu 2014
Ja tässä näkyy selvästi kielen työntyminen etuhampaita vasten. Ei minulla käynyt mielessäkään kiinnittää moiseen asiaan huomiota, olinhan tehnyt aina niin. Miksei tästäkään voinut kukaan hammaslääkäri sanoa minulle, tai laittaa lähetettä puheterapeutille?

Lokakuu 2014

Lokakuu 2014


Muutama vuosi myöhemmin. Tässä on vähän huonompi kuvakulma vertailun kannalta, mutta kyllähän siitä huomaa, että on se purenta jonkin verran auennut lisää.
Joulukuu 2016

torstai 2. tammikuuta 2020

Kielen oikea paikka

Törmäsin yhdessä facebook-ryhmässä keskusteluun kielen paikasta suussa. Siellä oli muutamia eri kommentteja, toisen sanoivat että kielen kuuluu olla ylhäällä ja toiset sanoivat että alhaalla, tai ettei sillä ole väliä kunhan se on rentona. Tämä asia on itselleni punainen vaate, sillä koko ongelmavyyhtini on lähtöisin siitä, että olen pitänyt kieltä suussani väärässä paikkaa. Joten, kun kommentteissa sanottiin että kasvolihashierontaan erikoistunut fysioterapeutti tai hammaspolin lehtinen sanoi, että kieli kuuluu olla alhaalla, suorastaan kauhistuin! En voi uskoa, että tuollaisissa paikoissa, missä pitäisi olla ammatillista osaamista levitetään näin väärää tietoa.

Kielen paikka suussa on ylhäällä kitalakea vasten.

Tämä asia on oikeasti tärkeää, jos ei halua että käy samalla lailla kuin minulle. Ja mitä minulle on tapahtunut? No, muista kirjoituksistani saa varmasti hyvän käsityksen, mutta lyhyesti:
  • Kielen pitäminen alhaalla on aiheuttanut myös suuhengityksen (tässä vähän epävarmaa että kumpi oli ensin, muna vai kana), mutta nämä ovat kuitenkin yhteydessä toisiinsa.
  • Siitä on seurannut kielen väärinkäyttö, eli työnnän kielen etuhampaitani vasten nielaistessa ja pidän sitä koko ajan alhaalla. Tästä on luonnollisesti seurannut purennan aukeaminen, eli avopurenta.
  • Ja koska hampaani on vuosien kuluessa työntynyt eteenpäin, ja kieli on maannut alhaalla onnellisena, on siitä seurannut kasvonpiirteideni "venyminen" eli minulla on kasvot ns. valuneet alaspäin, kun normaalilla ihmisellä ne on enemmän eteenpäin. (Eräs ystäväni antoi minulle lempinimeksi Braky, vaikka itse käytän sanaa mopsinaama.) Myös tämän seurauksena niskani on työntynyt eteenpäin ja ryhtini on ihan kamala.
  • Tämän seuraksena minulla on hengitysteiden rakenteet painuneet enemmän kasaan, joka vaikuttaa ihan niinkin pieneen asiaan kuin hengittämiseen. Hengittäminen nenän kautta on työlästä jonka takia pakko hengittää suun kautta -> tilanne jatkaa pahenemistaan. Lisäksi, jos nukun selälläni herään öisin siihen kun en saa henkeä. Ei siis mikään pieni juttu, eihän?

Tässä myös muutama hyvä ja informatiivinen lähde aiheesta.

Kielen monet tehtävät-artikkeli kertoo juurikin saman mitä yllä kirjoitin, kannattaa lukea ajatuksella.

Myös Yle on uutisoinut samasta asiasta.

Tässä vielä yksi englanninkielinen video Myofunctional therapist-henkilöltä joka kertoo kielen väärästä asennosta ja sen vaikutuksesta ryhtiin.

Tässä youtube-videossa neuvotaan lasta, kuinka tongue thrustin saa korjattua, mutta minulla pisti erityisesti silmään kuvat kasvonpiirteistä, kun kieltä on käytetty väärin. Aika karu ero vai mitä?